Основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів

Херсонське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області інфоормує про наступне:
Відповідно до плану дій приведення у відповідність деокупованих територій до норм законодавства нагадуємо, що оператори ринку, які здійснюють обіг харчових продуктів (виробництво, зберігання, реалізація тощо) зобов’язані дотримуватися законодавства України про харчові продукти, а саме: ЗУ «Про державний контроль за дотриманням законодавства про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, ветеринарну медицину та благополуччя тварин», ЗУ «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів».
Також, підприємства з обігу харчових продуктів повинні розробляти, вводити в дію та застосовувати постійно діючі процедури, що засновані на принципах системи аналізу небезпечних факторів та контролю у критичних точках (НАССР), а також забезпечувати належну підготовку з питань застосування постійно діючих процедур, що базуються на принципах системи аналізу небезпечних факторів та контролю у критичних точках, осіб, які є відповідальними за ці процедури, під час виробництва та обігу харчових продуктів.
До того ж привертаємо увагу, що персонал, який задіяний при здійсненні Вашої діяльності повинен пройти навчання з питань гігієни персоналу та не має протипоказань щодо поводження з харчовими продуктами.
У разі порушення законодавства про харчові продукти настає відповідальність відповідно до ст. 65 ЗУ «Про державний контроль за дотриманням законодавства про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, ветеринарну медицину та благополуччя тварин», а у випадку виникнення і розповсюдження токсикоінфекцій, поширення зоонозів тощо відповідно до законодавства загрожує кримінальна відповідальність.
