Станіславська сільська територіальна громада
Херсонський район Херсонська область
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Харчові отруєння: причини, симптоми та профілактика

Дата: 08.10.2025 11:10
Кількість переглядів: 71

харчові отруєння        Харчові отруєння залишаються однією з найбільш поширених причин погіршення здоров’я населення. Вони виникають внаслідок вживання їжі або напоїв, забруднених мікроорганізмами, їх токсинами чи хімічними речовинами.

        Основні причини харчових отруєнь

- Бактеріальні інфекції – найчастіше збудники сальмонели, кишкової палички, стафілокока, клостридій.

- Вірусні інфекції – норовіруси, ротавіруси.

- Харчові токсини – токсини грибів, ботулотоксин, гістамін у зіпсованій рибі.

- Хімічні речовини – залишки пестицидів, нітратів, важких металів.

- Порушення технології та умов зберігання продуктів – неправильна температура, повторне заморожування, використання неякісної сировини.

        Симптоми харчових отруєнь

        Перші ознаки можуть з’явитися вже через кілька годин після вживання небезпечного продукту. Найхарактерніші симптоми:

- нудота, блювання;

- біль у животі, спазми;

- діарея;

- підвищення температури;

- загальна слабкість, головний біль.

        У важких випадках харчові отруєння можуть призвести до зневоднення організму, порушень роботи нервової системи та навіть становити загрозу для життя.

        Як діяти у разі підозри на харчове отруєння

1. При появі симптомів – негайно звернутися за медичною допомогою.

2. Не займатися самолікуванням, особливо якщо постраждала дитина, вагітна жінка чи людина похилого віку.

3. До огляду лікаря зберегти залишки продуктів, які могли стати причиною отруєння – це допоможе встановити джерело захворювання.

        Профілактика

- Купуйте продукти лише у перевірених торговельних точках.

- Дотримуйтесь правил зберігання харчових продуктів (температурний режим, терміни придатності).

- Ретельно мийте овочі, фрукти, зелень.

- Використовуйте чистий посуд та кухонний інвентар.

- Уникайте вживання продуктів із сумнівними органолептичними властивостями (запах, колір, консистенція).

- Дотримуйтесь правил особистої гігієни – мийте руки перед приготуванням та вживанням їжі.

        У разі виникнення підозри на небезпечні продукти або факти порушення санітарних норм, громадяни можуть звертатися до територіальних органів Держпродспоживслужби.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь