Харчові продукти тваринного походження – потенційний фактор передачі ящуру.
Повідомляємо, що в країнах ЄС зафіксовані спалахи ящуру та блутангу. Наразі є обмеження імпорту з Угорщини та Словаччини в Україну. Якщо є підозра, що тварина захворіла на ящур чи блутанг – негайно телефонуйте на цілодобову «гарячу лінію» Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області: телефон: +38(095) 136 42 51 (дзвінки безкоштовні).
До уваги власників тварин! Фермери та власники тварин повині посилити увагу бути надзвичайно пильними, ретельно стежити за тваринами для своєчасного виявлення симптомів захворювання. У разі підозри захворювання –негайно звертатись на «гарячу лінію».
Коротко про ящур:
Хвороба проявляється лихоманкою, везикулярним враженням ротової порожнини, вінчика, у корів – вим’я, а молоді тварини гинуть безсимптомно. Ящур вражає широкий спектр тварин: велику рогату худобу, свиней, овець, кіз, оленів, косуль, диких кабанів та інших парнокопитних тварин.
Коротко про блутанг:
До клінічних ознак блутангу належать: лихоманка, слинотеча, набряк губ, запально-некротичне ураження ротової порожнини, ціаноз язика, кон’юнктивіт, почервоніння та гангрена дійок, аборти. На блутанг хворіють вівці, кози, білохвості олені, буйволи, антилопи, лосі та інші жуйні.
Нагадуємо, що на позачерговому засіданні ДНПК при Кабінеті Міністрів України прийнято додаткові ветеринарно-санітарні заходи для недопущення занесення вірусів ящуру та блутангу на територію України. Це суворе дотримання заходів біобезпеки на фермах, переміщення тварин відбувається тільки за наявності супровідних ветеринарних документів тощо.